OBSERVATORI DE MOVIMENTS SOCIALS: MONTCADA I REIXAC (I Part)

assemblees, col·lectius, entitats… (I Part)

un mundo donde quepan muchos mundos

– La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) –

2013

Centre Cultural Kursaal

 Carrer Masià, 39 Can Sant Joan – Montcada i Reixac

Més informació:

 afectadoshipotecamontcada@hotmail.es

 https://www.facebook.com/plataformaafectados.hipotecamontcada

 Telèfon: 93 449 1888 Ext. 1688

@PAHMontcada

mosso

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) (també en castellà Plataforma de Afectados por la Hipoteca o en basc Hipotekarengatik Kaltetutakoen Plataforma) és un moviment social pel dret a l’habitatge digne sorgit el febrer de 2009 a Barcelona i present a tot l’Estat espanyol. Està englobada en el marc de la crisi immobiliària espanyola de 2008 que va ser el desencadenant de la bombolla immobiliària i de les posteriors protestes d’Espanya de 2011–2012.

Forma part del Moviment del 15-M, sorgit posteriorment.

Es reuneix de manera assembleària per exposar els diferents casos dels afectats, oferir assessorament i ajuda mútua per trobar suports tant pràctics com emocionals.

Nova etapa de la PAH de Montcada i Reixac (Via: les altres veus montcada)

Després de passar una temporada a la Casa de la Vila, gràcies a la col·laboració inestimable de la FAVMIR, ens hem traslladat al Centre Cultural Kursaal de Can Sant Joan. Hi serem tots els dimecres de 18 a 20h.

La Plataforma és un lloc de trobada, ajuda i acció on ens reunim per exposar els nostres casos, donar consell i ajuda mútua i trobar suports tant pràctics com emocionals. En segon lloc, volem donar batalla en la dimensió jurídica i política. D’altra banda realitzem accions per fer visible la situació dels hipotecats i transmetre la nostra situació i les nostres reivindicacions a la societat. El nostre objectiu primordial és crear una plataforma oberta a tots i totes, on trobar solucions als problemes hipotecaris dels veïns i veïnes de Montcada.

Aprofitem per recalcar que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca-PAH és una associació totalment gratuïta (així com ho són tots els recursos que aquesta proporciona) què agrupa a persones amb dificultats per pagar la hipoteca o què es troben en procés d’execució hipotecària i persones solidàries amb aquesta problemàtica.

EXIGIM:

– ATURAR TOTS ELS DESNONAMENTS i que totes les famílies afectades per les execucions hipotecàries siguin REALLOTJADES.

 – La CONVERSIÓ del parc d’habitatges buits i d’hipoteques executades en Parc Públic de LLOGUER SOCIAL.

 – ESTABLIR MECANISMES, REFORMES I POLÍTIQUES necessàries perquè l’accés a l’habitatge no suposi mai més un negoci de les entitats financeres a costa de la vida de les famílies treballadores i que les administracions públiques garanteixin el dret bàsic a l’habitatge.

 Volem agrair a totes les institucions i col·lectius de Montcada que ens han donat suport i exhortem a la resta a emprendre un camí de cooperació mútua. Només organitzant-nos i cooperant entre tots podrem aconseguir fites que en principi poden semblar impossibles. Davant els continus despropòsits del govern central, unim-nos per plantar cara a tanta desmesura i recolzar als més necessitats. Agrairíem féssiu extensible aquesta informació en els vostres respectius àmbits d’influència.

desnonaments

– Indignats Indignades Montcada i Reixac –

2011

Més informació

indignatsmir@gmail.com

 http://indignatsmontcada.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/indignats.montcada

http://www.flickr.com/photos/kashna/sets/72157626700681035/detail/

@indignatsmir

indimir

Les protestes a l’Estat Espanyol de 2011 (conegudes com Spanish Revolution, Moviment del 15-M o dels Indignats) són una sèrie de protestes ciutadanes pacífiques que reivindiquen un canvi radical en la política espanyola i la seva societat. Els manifestant, etiquetats com a indignats, consideren que els partits polítics ni els representen ni prenen mesures pensant en l’interès de la població, i veuen que el futur que els espera és totalment incert i més difícil del que s’havien trobat les generacions anteriors.

Comparades amb la «Primavera Àrab» i el «Maig del 68», es van inicial el 15 de maig  amb una convocatòria inicial a 58 ciutats d’arreu de l’Estat Espanyol, dies abans de les eleccions municipals i autonòmiques espanyoles del 22 de maig. Es consideren un moviment no-violent, revolucionari i polític, tot i que apartidista (de cap partit polític), que està format per joves, gent gran i fins i tot famílies.

indimir2

– Plataforma Anti Incineració de Montcada i Reixac “Montcada Aire Net”

2006

AVV. Can Sant Joan

http://mirairenet.blogspot.com.es/

aavvcsj@hotmail.es

Telèfon: 935648051

L’any 2007 Lafarge va sol•licitar l’autorització ambiental per cremar residus biològics, concretament biomassa (especialment llots de depuradora) com a alternativa als combustibles fòssils (coc de petroli) per fer funcionar els seus forns, tal com ho estava fent en altres dues fàbriques a Sagunt (València) i Villaluenga de la Sagra (Toledo). Aquest fet va provocar la mobilització de gran part de la població de Can Sant Joan i d’entitats ecologistes: l’Associació de Veïns de Can Sant Joan, Greenpeace, Ecologistes en Acció i la Plataforma antiincineració que aglutinava aproximadament quaranta entitats que s’hi oposaven, tot argumentant que la crema de biomassa augmentaria la contaminació atmosfèrica. Això, en la seva opinió, podria incrementar el nombre de malalties respiratòries precisament en una zona que la Generalitat havia declarat zona d’especial protecció ambiental l’any 1993. A més, molts veïns feia temps que protestaven per les reiterades fuites incontrolades que es produïen a la fàbrica.

La Plataforma Anti Incineració avui desprès de moltes xerrades, de participar a varis trobades estatals contra la incineració i de denunciar constantment a Lafarge, segueix amb el seu procés judicial contra aquest monstre de ciment.

Lafarge es defensa de les acusacions i les denuncies per part del veïnat i la plataforma antiincineració

Nota pública Lafarge (Noticia publicada a Montcada Confidencial 22/01/2008)

“Lafarge Cementos SAU”  ha expressat en un comunicat de premsa un missatge de tranquil·litat a la població respecte l’ús de llots de depuradora com a combustible a la fàbrica de Montcada i Reixac, tal com promou la Generalitat de Catalunya. Segons la direcció de la planta, l’aplicació d’aquest nou sistema “en cap cas perjudicarà ni a la salut ni al medi ambient”.

La cimentera també deixa clar que respecta la preocupació de la recentment creada Plataforma Antiincineració, però puntualitza que algunes de les informacions que aquest col·lectiu està divulgant no es correponen a la realitat, com ara l’equiparació entre incinerar i valoritzar residus. Així doncs matisa que la incineració no destrueix totalment el residu –ja que sempre en queda una resta que ha d’anar a parar a un abocador–, mentre que, amb la valorització, el residu es tracta a més de 1.500 graus de temperatura. Això significa que la matèria orgànica es descomposa i que la resta de metalls i altres compostos s’incorporen al clinker, el producte amb el qual es fabrica el ciment.

“Lafarge Cementos SAU” argumenta les seves explicacions aportant dades d’estudis científics i recordant que la mateixa Unió Europea promou la valorització com un bon sistema de tractament de residus. Tanmateix assegura haver invertit a la fàbrica de Montcada en els últims 14 anys més de 17 milions d’euros per millorar els processos productors des d’un punt de vista medi ambiental.

Amb els seus arguments, la cimentera vol contrarestar la informació que està donant la Plataforma Antiincineració que compta amb el suport de més d’un cinquantena d’entitats al municipi i que s’oposa frontalment a l’ús de llots de depuradora com a combustible.

1013741_709761265721765_1206290161_n

 Lafarge Cementos amenaça amb denunciar la Plataforma Anti-incineració: Article Les Altres Veus 

images2

El veïnat respon davant la censura i les amenaces a la Plataforma, per part de Lafarge: Video campanya #LafargeCensura

1209170_10201102707024601_695490602_n

El veïnat s’organitza contra el monstre de ciment: Judici a la Cimentera

imagesCA9CIQOK

Lafarge Càncer de Pulmó

1 (6)

– Assemblea de Treballadors i d’Aturats de Montcada i Reixac –

2013

Dimarts a les 18:00 h. a l´ABI

Dilluns de 20.30-21 hores,

A MONTCADA RADIO  al programa MONTCADA EN ACCION!

Més informació:

treballadorsaturatsmontcada@gmail.com

https://www.facebook.com/pages/Assemblea-de-Treballadors-i-dAturats-de-Montcada-i-Reixac/313068318796020

La Plataforma d’aturats neix en defensa dels drets dels treballadors en general i els desocupats en particular, així com per a la recerca de solucions col·lectives a la situació.

Des de la plataforma fomenten l’associacionisme, el cooperativisme… i recentment tenen un espai a Radio Montcada.

La Plataforma d’aturats està formada per persones que participen a títol individual.

aturats

– GMAMIR – Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac –

1990

Més Informació

gmamir.ea@gmail.com

http://ecoaccio.montcada.cat

https://www.facebook.com/#!/gmamirea.ongmedioambientalmontcada

El Grup de Medi Ambient va nèixer a principis dels anys 1990, com a conseqüència que l’Entitat Metropolitana de Barcelona va construir una incineradora de residus hospitalaris al Polígon de la Ferreria, al costat de la incineradora de residus urbans.

Aquest moviment local (GMAMIR), encara lluita i denuncia per la dignitat del medi ambient en Montcada i Reixac, i últimament a fet campanya contra la construcció del túnel del turó de Montcada, i fa també campanya contra “Lafarge Cementos SAU”,  pertany al col·lectiu ecologistes en acció.

Ecologistes en Acció de Catalunya és una xarxa de persones i grups ecologistes, ecopacifistes, conservacionistes i de defensa dels animals que, acollint-se a la formula legal d’una federació, treballem per aconseguir una societat ecològicament sostenible, i en la defensa dels equilibris mediambientals davant les agressions.

Com a tal xarxa compartim experiències, materials i recursos; coordinem criteris i ens ajudem mútuament en les nostres activitats. La nostra filosofia es bassa en la confiança mútua, en donar prioritat a tot el que tenim en comú per sobre del que ens pugui separar i en evitar la desqualificació, aprofundint en l’arrel de la possible discrepància com a mètode per a solucionar conflictes.

Som independents dels poders polítics i empresarials, actuem sense ànim de lucre i ens mantenim amb les aportacions de les persones associades i amb el treball dels voluntaris i de les voluntàries que en formem part.

Mantenim relacions respectuoses de col·laboració amb tots els grups ecologistes de Catalunya i amb les organitzacions ecologistes d’àmbit transnacional (Greenpeace, WWF, Amics de la Terra, etc.).

gmamir

– Casal Popular el Brot –

Carretera Vella 52 (obert de 19h a 22h)

2010

Més informació

casalelbrot@gmail.com

https://www.facebook.com/#!/casalpopular.elbrot

@casalelbrot

untitled

És un espai obert i pel poble, lloc de trobada promogut per la gent del poble i destinat a dinamitzar la vida social del municipi on es realitzen i s’organitzen xerrades, debats, tallers, punt de distribució de cistelles ecològiques, assessoria social i legal, moguts per un model d’organització alternatiu, basat en l’assemblearisme, on els pilars bàsics són la justícia social, el respecte pel medi ambient i el territori que ens envolta, la tolerància, el feminisme, l’antifeixisme i les relacions humanes.

Els objectius del Casal del Brot, des de un principi, era crear un punt de trobada, de participació, de debat, que des de altres àmbits del municipi no tenen cabuda.

Tant el col·lectiu que l’impulsava, com l’espai físic a madurat i a evolucionat positivament gràcies a la participació de molta gent del municipi, sobretot els joves.

judici al Casal Popular el Brot

Al Casal Popular el Brot se li va imputar penalment per una falta de desordres públics, tot i ser el més greu , el Brot, a més, a estat rebent diverses sancions administratives, degut a l’arbitrarietat a la que dona lloc l’Ordenança de Civisme.

El Brot suposa un espai de pensament crític i de foment de les relacions socials, de classe, de poble i de país. Que entra en contradicció amb les polítiques municipals, l’Ajuntament de Montcada i Reixac a l’època democràtica és a la primera entitat que interposa una denúncia per via penal, a una entitat del municipi.

Informació usurpada de l’article original  Les Altres Veus

untitled2

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s