Observatori de Moviments Socials: Mitjans de comunicació.

Mitjans de comunicació

 imagesCAL4RLOU

Les Altres Veus

 

2012

Montcada i Reixac

Web: https://lesaltresveusmontcada.wordpress.com/

A/e: lesaltresveus.montcada@gmail.com

facebook

Twitter: @LesAltresVeus

untitled

 Les Altres Veus dóna veu als moviments populars de Montcada i Reixac, com objectiu vol fer participativa la comunicació, recollint l’opinió de persones que troben en aquest mitja de comunicació l’oportunitat i l’eina per denunciar o informar de les  preocupacions, i difondre les activitats col·lectives de diferents moviments associatius de Montcada i Reixac.

Neix a l’any 2012 com un col·lectiu heterogeni, provenint en gran part del teixit associatiu del municipi, i funciona des del voluntarisme  i des de l’assemblearisme,  potenciant l’organització de base i l’expressió del poble.

Encara la seva curta vida, a Montcada i Reixac ja és un referent per a moltes persones com mitja de comunicació, a un Municipi on hi ha una llarga tradició alhora d’informar mitjançant altres medis de comunicació  no governamentals i/o institucionals.

A Montcada i Reixac  encara ens podem trobar revistes com “La Hoja Informativa” de Can Sant Joan, i d’altres blocs personals  i de denuncia, però LAV amb el pas del temps s’ha guanyat, amb raó, molts adeptes.

logo-nuevo

Radio Bronka

 

Freqüència 104.5 fm

1987

Nou Barris, Barcelona.

Web: http://radiobronka.info/ca/

Emissió “on Line

A/e: http://radiobronka.info/contacto/

facebook

Twitter: @RadioBronka

rbronka

Ràdio Bronka és una emissora de ràdio autogestionada de Barcelona nascuda del moviment associatiu social del barri de Roquetes , el 1987 . Durant tots aquests anys, l’emissió s’ha anat omplint de programes i música de molt diversos estils .

Els continguts sempre s’han caracteritzat per la seva visió crítica i de caràcter reivindicatiu de diversos col · lectius socials , reflectint horitzontalment les inquietuds de les persones , des d’una orientació anarquista .

Així mateix , la música sempre s’ha centrat en ritmes autoproduïts , en petits segells discogràfics independents : a poc a poc ha aglutinat moltíssimes iniciatives underground , els començaments del Rock Radikal , oferint també la ” veu ” a moviments feministes , ecologistes , antimilitaristes , treballadors i de literatura i poesia .

Va ser de les primeres emissores de ràdio en emetre per Internet utilitzant el format d’àudio lliure Ogg Vorbis . Actualment la programació està automatitzada amb el sistema informàtic Kontinuidad Jabata , funcionant l’emissora íntegrament amb programari lliure GNU / Linux . Anualment realitza tallers educatius on s’ensenyen tots els processos tècnics de com crear una emissora destinats a nous projectes de ràdio lliure . Els seus col·laboradors diuen seguir fidels als seus principis llibertaris de Salut , llibertat i ones lliures.

directa

La DIRECTA

 

2006

Països Catalans

Web: http://www.setmanaridirecta.info/

A/e: directa@setmanaridirecta.info

facebook

Twitter: @La_Directa

 

La DIRECTA és un mitjà de comunicació en català d’actualitat, investigació, debat i anàlisi. Amb vocació d’independència, volem exercir la funció social de denunciar els abusos i les injustícies i potenciar les alternatives. Gràcies a una gran xarxa de corresponsalies i col·laboradores arreu dels Països Catalans i el món, des de 2006 el setmanari Directa es publica en paper cada setmana i arriba a les subscriptores i els punts de venda d’arreu. El gener de 2010, la Directa i la revista mensual de referència als Països Catalans Illacrua es van fusionar per crear un mitjà més sòlid, de més qualitat i de més abast. El 3 d’octubre, el setmanari va esdevenir un mitjà multi-plataforma amb l’aparició d’una web d’actualització diària, nascuda de la intenció de dur la veu del carrer a la xarxa, reforçant el paper de les xarxes socials amb la contrastació de la informació.

Les persones que integrem aquest projecte horitzontal, assembleari, autogestionat i descentralitzat al territori, entenem la comunicació com una eina de transformació social i la rebutgem com a simple mercaderia o negoci. Per aquesta raó, la Directa vol ser una eina comunicativa per a visualitzar les pràctiques dels moviments socials, i aquells projectes polítics, socials i culturals que plantegen un model alternatiu a l’actual. Alhora, es presenta com un mitjà de visibilització d’aquells col·lectius invisibles per a la gran majoria de mitjans de comunicació. Sempre, a través d’un periodisme seriós i de qualitat que ens consolidi com a mitjà de comunicació dirigit al conjunt de la societat.

L’èxit de la Directa es basa en totes aquelles persones que recolzen el projecte.

Són les subscriptores les que fan possible l’existència d’un mitjà de comunicació no supeditat a cap grup econòmic o polític i, per tant, crític amb el poder.

La Directa neix com a projecte d’informació alternativa l’any 2006, promogut per persones que, des de fa anys, treballem en col·lectius de contrainformació i comunicació popular. A l’inici, la Directa neix amb l’objectiu principal de ser un setmanari pensat, dirigit i sostingut des dels moviments socials i per als moviments socials, davant la constatació que en l’última dècada hi ha hagut un creixement sostingut i notable dels moviments socials rupturistes. A nivell mundial, amb tota l’onada antiglobalitzadora, o a casa nostra, amb la creació i el desenvolupament de noves iniciatives i lluites: okupacions, assemblees de joves i estudiants, casals i ateneus, plataformes en defensa del territori, cooperatives de consum, grups de solidaritat, etc.

Un dels fronts de lluita que ha crescut i s’ha desenvolupat més ràpidament ha estat el que reclama una informació diferent, no manipulada i sota control social. Així, en aquests 10 anys hem passat d’una xarxa de fanzines i ràdios lliures a una veritable constel·lació de butlletins locals i temàtics, periòdics o esporàdics, multitud de portals d’Internet, xarxes de distribució, etc.imagesCAGTX5RH

La Directa, un mitjà que es troba en transformació permanent, ha prioritzat durant la darrera etapa la necessitat de transcendir com a projecte els moviments socials i poder arribar també al conjunt de la societat. Aquest objectiu ens ha convertit en el primer mitjà de comunicació català dirigit al gran públic que funciona de manera horitzontal, assembleària i autogestionada, i que publica setmanal en paper i és present a diari a la xarxa.

Durant aquests primers cinc anys, la Directa ha anat professionalitzant els seus processos al mateix temps que ha tingut un creixement sostingut de lectores i subscriptores, que l’ha portat a convertir-se en un mitjà de comunicació consolidat dins de panorama comunicatiu dels Països Catalans.

El gener de 2010, el setmanari va renovar-se al fusionar-se amb la revista de pensament i anàlisi de referència als Països Catalans Illacrua. El canvi no només va suposar una modificació en les capçaleres, que va mantenir el nom de la Directa però incorporant el logotip d’Illacrua, sinó una renovació completa del setmanari. Es van mantenir les seccions de referència de la Directa a la vegada que es va incloure un suplement de vuit pàgines, dedicat a l’anàlisi crítica i a la difusió de les alternatives aportades des dels moviments socials, sota el nom de Quaderns d’Illacrua.

suplement de vuit pàgines dedicat a l’anàlisi

Amb la fusió, el setmanari va passar de tenir 28 pàgines a tenir-ne 32, la qual cosa ha permès un augment dels reportatges d’anàlisi, de les entrevistes en profunditat a sectors vinculats al pensament crítics i moviments transformadors, així com d’articles vinculats a noves alternatives de vida. En el mateix sentit, la nova Directa ofereix més riquesa en els continguts i en el tractament estètic.

El 3 d’octubre la Directa llança una nova web amb la intenció d’esdevenir un mitjà multi plataforma, d’actualització diària, que dugui la veu del carrer a la xarxa. El llançament d’una nova plataforma, que permet el tractament de la informació des de més punts de vista, suposa un repte pel col·lectiu. La web passarà a tractar la informació des de la immediatesa de l’actualitat fent un esforç en la contrastació de la informació- i el setmanari en paper assumirà un rol diferent, on els continguts ofereixin l’anàlisi, el debat i la reflexió sobre l’actualitat del moment.

La Directa fuig de la pretensió d’una falsa objectivitat, ja que ens considerem una eina de transformació social i per tant, el nostre compromís és exclusivament amb els moviments socials. Potenciem l’actualitat com a setmanari, però sempre entesa com a una realitat complexa que ha d’anar acompanyada d’anàlisi i de reflexió. Ens diferenciem en diversos aspectes essencials dels mitjans de comunicació convencionals.

L’espina dorsal de la Directa son les seves subscriptores, l’ingrés provinent de subscripcions suposa el el 60% del pressupost anual de la Directa. Tot i amb això, per ser un mitjà en llengua catalana, rep una subvenció estructural per part de la Generalitat de Catalunya, que suposa menys d’un 2%, per aquest motiu, es posa el logotip d’aquesta.

 usurpa_logo

Info Usurpa

butlletí setmanal de contrainformació

 

1996

Barcelona

http://usurpa.squat.net/

A/e: usurpa@riseup.net

Twitter: @infousurpa

Informació Usurpa és un butlletí contrainformatiu que existeix a Barcelona des de l’any 1996 i que des de llavors ha estat setmanalment una eina de difusió i lluita dels centres socials okupats i autogestionats , ateneus i col·lectius llibertaris entre d’altres. Fins fa poc més d’un any , podíem trobar aquest butlletí en forma de mural a la majoria de portes i parets dels centres socials i altres locals autogestionats de la ciutat . S’havia arribat a convertir en un element comú de moltes persones i col·lectius diferents.

Desgraciadament , amb l’auge d’internet i l’arribada de noves plataformes com les xarxes socials , l’ús de la versió en paper del butlletí disminuir i va començar a desaparèixer dels carrers . Com a conseqüència , deixem d’imprimir en paper perquè a més implicava unes despeses inútils per a una distribució que va deixar de funcionar . Deixant només la versió en línia, vam voler adaptar el format perquè cada un a casa pogués imprimir el butlletí i penjar més fàcilment a la porta del seu centre social o on volgués . Però aquesta nova opció va donar poc resultat .

Ara volem tornar a donar-li vida i treure el butlletí al carrer , per plantar cara als precintes , detencions , agressions , tortures , desallotjaments , desnonaments , retalls i altres astúcies del poder que últimament es duen a terme per destruir les vides que compartim . Després de portar un temps reorganitzant-nos tornem amb ganes de tornar a imprimir el que va ser una eina de lluita , un símbol d’identitat , una forma de veure el món . Volem tornar a donar veu als projectes autèntics , virtuosos i combatius que busquin rebentar les barreres del poder . Però per això no podem estar tot sols , no podem fer-ho tot sols : sense la vostra col·laboració, aquest projecte no funciona . Hem buscat nous punts de distribució , cèntrics i accessibles per tots i totes , als que aviat podreu anar a recollir còpies del butlletí .

En aquests moments , moltes som aquelles que busquem arribar a la gent i per això volem contribuir des Info Usurpa a reunir aquests esforços en una iniciativa de comunicació alternativa que permeti sortir del monopoli del mercat i de l’Estat . Donar suport a les iniciatives autogestionades ja existents i crear aquelles que ens calguin per comunicar-nos i informar-nos lliurement . La ràbia per l’anul·lació perfecta de la llibertat de consciència que aquest monopoli genera és el que ens porta a posar-nos al vostre servei , de forma desinteressada , amb ganes d’aprendre amb les vostres experiències .

Animem a aquells que encara ens segueixen, tot i el pas del temps , ja aquells que ens descobreixen , a que ens enviïn els seus comentaris , comunicats , activitats obertes a tots i totes , notícies relacionades amb projectes emancipadors … Tenim ganes de conèixer , de col · laborar i donar veu als vostres projectes i inquietuds . Busquem tornar a estar penjats a la porta de cada lloc que reivindiqui la centralitat de l’autogestió des de projectes que busquin transformar la nostra societat jeràrquica , patriarcal , racista i basada en la propietat privada .

 imagesCAP45OIL

Altres mitjans de comunicació

 

portal de contrainformació a l’estat espanyol

http://www.alasbarricadas.org/noticias/

 

portal de contrainformació català i internacional

http://www.kaosenlared.net/  

 

projecte de desobediència informativa

http://lahaine.org/

 

activitats en cases ocupades de diverses ciutats europees

http://radar.squat.net/

 Radioslliuresenlluita

Radios Lliures, Ones Lliures.

 

Contrabanda FM 91.4 [Barcelona]

http://www.contrabanda.org/

 

Ràdio Bala 106.4 [Manresa]

http://radiobalamanresa.wordpress.com/

 

Radio Linia IV 103.9 [Nou Barris – Barcelona]

http://www.radiolinea4.net

 

Radio Pica 96.6 [Barcelona]

http://www.radiopica.net/

 

Radio RSK 107.1 [Nou Barris – Barcelona]

http://www.radiorsk.info/

 

Radio 90, 101.4 [Olot]

http://www.r90.org

 

Radio Kaos 90.10 [Terrassa]

http://canangladajove.terrassa.net/

 

Post Scriptum Radio (ex-Radio Tse-Tse) [Terrasa]

http://www.postscriptumradio.org/

 

Radio Trama 91.4 [Sabadell]

http://www.radiotrama.net/

 

Ràdio Pinsània [Berga]

http://radiopinsania.wordpress.com/

 

Sants Ona Lliure [Sants – Barcelona]

http://www.santsonalliure.org/

 

TV comunitaries i lliures

 

La Tele [Barcelona]

http://latele.cat/

 radionz1

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s