Anarcoindependentisme: Anarquisme independentista

anarco1

L’Anarcoindependentisme o Anarquisme independentista defensa els principis anarquistes a més de defensar la llengua, la cultura, la història d’una determinada nació. L’anarcoindependentista defensa l’autonomia per a la seva regió i la capacitat que la pròpia té d’autogovernar-se sense necessitar un estat, igual que reconeix la plena llibertat i autonomia dels individus sostinguda en l’ajuda mútua, així com l’adopció de la teoria econòmica anarquista.

D’una forma molt clara i concisa podríem resumir tot açò que un anarcoindependentista és un anarquista amb sensibilitat nacional.

Els seus integrants solen considerar-la com una estratègia d’oposició al poder estatal, atorgant-li més autonomia a les regions i no recolzen ni la xenofòbia ni l’aïllament ni genètic ni cultural, ni l’etnicisme de cap tipus, ni les tradicions autòctones que atempten a la llibertat, però rescatant aquelles tradicions que tinguen potencial llibertari (cal recordar que l’anarquisme com a teoria sorgix de l’observació de les societats). Diuen que part important dels ideals federalistes es troba en la diversitat de les cultures i reivindicar-les en germandat amb totes les altres cultures de la humanitat és un gest no és oposat al seu discurs.

Alguns sectors anarquistes mostren certa desconfiança cap als anarcoindependentistes, ja que els consideren individus influïts negativament per ideologies nacionalistes burgeses, com ara partits polítics, associacions, col·lectius, etc. que preconitzen la creació d’un nou Estat. Encara que la finalitat sincera d’aquesta sospitada actitud dels anarcoindependentistes només és coneguda per cada individu en ell mateix.

D’altra banda, anarquistes que segons les seves idees s’inclourien en el moviment anarcoindependentista rebutgen la utilització del concepte “Anarcoindependentisme” perquè el consideren discriminatori, en trobar que l’existència de nacions (mai d’Estats) és natural en la cultura dels individus, que el sentiment d’enyorança cap a la terra d’origen és natural, cosa que no ocorre quan s’utilitzen aquests sentiments per a manipular al poble i se li dóna un caràcter patriòtic que amb poder acabar degenerant en la discriminació a altres cultures. Per tant aquests interpreten que tots aquests sentiments i emocions relacionats amb les nacions i cultures del món són inherents en la definició d’anarquisme, sense adjectius, prefixos, ni sufixos.

Col·lectiu Negres Tempestes

Negres Tempestes és un col·lectiu llibertari dels Països Catalans, que defensa l’anarcoindependentisme. Després de quatre anys de trobades entre diverses individualitats del Bloc Negre de la manifestació anual de l’11 de setembre neix, el 2005, aquest col·lectiu al barri de Sants. Es reuneix i centra bona part de la seva activitat al Centre Social Autogestionat Can Vies. L’any 2007 van reeditar el llibre Anarquisme i Alliberament nacional amb la cooperació de l’Editorial Virus, la Cooperativa Ciutat Invisible, el col·lectiu pratenc Catarko i Negres Tempestes.

A través de la reedició d’aquest llibre escrit l’any 1987, han pogut realitzar una llarga llista de presentacions i debats sobre aquest tema en diversos municipis dels Països Catalans.

Altres llibres editats per aquest col·lectiu són: “Entre la Revolució i les Trinxeres” (edició en català) o la de “Les Aventures d’en Nono”.

untitled1

Decidim-ho tot!

(manifest 11 setembre 2014)

Encarem un nou Onze de Setembre històric. Per tercer any consecutiu centenars de milers de persones sortirem al carrer, en una mobilització amb molts pocs precedents, per exigir poder exercir el dret a decidir el nostre propi futur.

Moltes coses han passat en aquests darrers anys: han servit per clarificar les posicions dels principals agents polítics catalans i estatals i per copsar l’evolució de la crisi econòmica cap un model de societat on els recursos públics són retallats en benefici del sector privat.

A dos mesos de la data proposada per a la consulta, CyU no ha ofert encara les garanties de la seva realització i ha llençat diversos “globus sonda” per tal de preparar el camí que els permeti esquivar-la. Parlen d’evitar un suposat ridícul i de respectar una legislació representada per l’autoritat del Tribunal Constitucional que ja ha demostrat la seva subordinació als interessos de l’Estat.

Efectivament, parlen de respectar la legislació espanyola. La mateixa legislació que està acabant amb la immersió lingüística arreu del territori, que limita les competències dels ajuntaments, que retalla les llibertats individuals, que desvia fons públics destinats a serveis socials per pagar el deute adquirit amb les entitats financeres, que permet amagar aquelles operacions que enriqueixen a la casta dirigent, etc.

És per aquesta raó que sortim al carrer per començar a construir quelcom nou. Que ens permeti trencar amb la legislació espanyola i amb la complicitat dels que durant 40 anys l’han aplicada a casa nostra i que encara ara pretenen mantenir l’actual statu quo amb lideratges messiànics. Un marc social lliure i autogestionat, que haurem de fonamentar en una sèrie de valors socials i econòmics cooperatius i solidaris. Una societat, per tant, on el dret a decidir no estigui limitat pel poder polític.

Per això decidim decidir-ho tot!

Decidim habitatge digne!

Decidim educació per tothom!

Decidim el dret al propi cos!

Decidim una sanitat universal i no mercantilitzada!

Decidim desobeir els dictats dels poders financers!

Decidim alliberar-nos de l’imperialisme.

via

L’Anarquisme a Barcelona, accions recents:

La Via Llibertària aconsegueix unir la V de la Diada i transformar-la en una A d’anarquia

Setmanari La Directa, Drets dels pobles DAVID BOU / @DVDBOU 12/09/2014

Va començar com una idea espontània i es va viralitzar ràpidament a través de les xarxes socials. Diverses usuàries de Twitter i Facebook compartien la imatge d’un mapa on es veia el recorregut de la V de la Diada amb l’afegitó d’una ratlla que l’unia i un cercle que l’envoltava. El resultat del muntatge era una gran A, símbol de l’anarquia, dibuixada sobre el centre de Barcelona. A partir d’aquí, l’humor àcid va jugar un paper determinant per expandir la idea i transformar-la en una realitat. Cartells històrics recuperats i modificats per a l’ocasió, campanyes com “un país normal” d’Òmnium subvertides “no volem un país normal”, memes, un compte a Twitter i un esdeveniment al Facebook que guanyaven seguidors hora rere hora. La Via Llibertària estava convocada per convertir la V de la Diada en “una A d’anticapitalisme, autonomia, autogestió, antifeixisme, avortisme, antipatriarcat i antiespecisme”.

Minuts abans de les cinc de la tarda, quan ja feia una hora que els trams de la V estaven llestos i esperaven que toquessin les 17:14h, la Via Llibertària s’afanyava a bastir la seva pròpia cadena humana per tal d’unir la Diagonal i la Gran Via a través de sis cruïlles del carrer Bruc. Els darrers dies s’havia convidat a les participants a vestir-se de blanc, mitjançant les hilarants etiquetes #unaratllaperladiada o #ratllageneral, i així ho van fer. Les samarretes blanques, els rotllos de paper de vàter, el paper de plata i, fins i tot, algun llençol de l’Hospital Clínic, van prendre el protagonisme al bell mig de l’Eixample. Grups de joves, gent gran, famílies amb la canalla, persones de tot origen i condició, conformaven un espai heterogeni que acollia una tradició política que es sentia orfe d’una convocatòria durant la Diada. “Considero que és un dia important i s’havia de participar: com a llibertària aquest espai m’ha permès fer-ho trobant-me còmode” reblava una dona, que explicava a La Directa com la convocatòria havia transcendit més enllà d’internet i li havia arribat mitjançant el boca a boca. “Com antiautoritaris necessitàvem una iniciativa que ens permetés expressar l’escepticisme amb què vivim el procés independentista”, explicava un jove acompanyat de la seva companya i les seves filles. Durant els darrers dies havia corregut per la xarxa almenys un manifest que cridava a la participació: “perquè haver de triar entre la caspa del procés i la ronya espanyolista ens sembla un ventall molt pobre”. El text combinava un missatge seriós i directe que llençava afirmacions com “perquè les nostres reivindicacions no caben en les seves banderes”, amb d’altres carregades d’humor i, fins i tot, ridiculització, reinventant consignes com “Ni França, ni Espanya, Pastissos Casolans”. Finalment, la iniciativa va ser tot un èxit, ja que va assolir l’objectiu de connectar la V i transformar-la en una A gràcies a la participació de 1.742 persones, segons el recompte individualitzat que un membre de l’organització va dur a terme. Durant l’acció es van escoltar consignes com “a mi ningú m’enganya, Convergència és Espanya” i d’altres satíricament surrealistes com “monestir de Montserrat, centre social okupat”.

Un cop completat el repte, les manifestants es van aplegar a la cruïlla dels carrers Bruc i Aragó per cloure l’acte formant amb tela blanca una grandiosa A d’anarquia. Algunes de les participants es van dirigir posteriorment a la plaça Tetuan per participar del Bloc Negre que cada any convoquen col·lectius anarcoindependentistes com Negres Tempestes a la manifestació de l’esquerra independentista.

Enllaços d’interès sobre la Via Llibertaria 11S BCN (cliqueu a sobre del títol)

barcelona.indymedia.org

774555arbonaida

 Enllaços d’interès (cliqueu a sobre del títol)

Anarquisme i alliberament nacional

Catalanismo y Anarquismo “No hi ha dret(s)”

Per la Independència total i l’anarquia sense límits

Recull de textos Anarcoindependentistes

Anàlisi i proposta llibertària enfront el debat nacional a Catalunya

Apuntes sobre Anarquismo y cuestión nacional (Euskadi)

Independencia y Autogestión (Canarias)

La facción más desconocida del movimiento libertario (Andalucia)

Acción Castellana (Castilla Comunera)

Utopias y Realidades (Aragó)

ETA y el Anarquismo Vasco

Recopilación de textos sobre anarcoindependentismo (I)

Recopilación de textos sobre anarcoindependentismo (II)

imagesCAJ9AU7M

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s